TU Delft Library


‘100x Rietveld’ op schaal (1:3)

Gerrit Rietveld (1888-1964) is misschien wel het meest bekend geworden met zijn radicale ontwerpen uit de jaren twintig van de twintigste eeuw. Maar zijn carrière duurde daarna nog enkele decennia, en gedurende die periode ontwierp hij zeer uiteenlopende meubels. Ondanks de grote verschillen tussen de ontwerpen waren eenvoud, helderheid en efficiëntie van constructie de uitgangspunten voor de meerderheid van zijn meubels.

De 100 modellen in deze collectie laten een fascinatie voor materiaal en constructie zien, die heel representatief is voor het werk van Gerrit Rietveld. In tegenstelling tot de meeste maquettes, waarin wordt gekozen voor een vereenvoudiging van de materialen, zijn deze meubeltjes op dezelfde manier gemaakt als de originelen. De maker ervan, Harry Hoek, begon in het begin van de jaren ’90 met het bouwen van de maquettes. Oorspronkelijk was het Hoeks bedoeling om alleen een aantal van Rietvelds kratmeubels te maken. Met het maken van de kratmeubels wilde hij laten zien dat er een alternatief was voor de witte, plastic tuinstoelen die iedereen in die tijd was begonnen te kopen. De intentie was echter om materiaal en constructie technieken correct te laten zien. De keuze om schaal maquettes te maken in plaats van replica’s werd slechts gemotiveerd door de realisatie dat meubels op ware grootte te volumineus zouden zijn om op te bergen na de tentoonstelling. Tijdens zijn onderzoek naar kratmeubels ontdekte Hoek steeds meer stoelen die hij zelf zou kunnen maken. Zijn selectie van meubels om na te maken werd zodoende gemotiveerd door de eenvoud van Rietvelds constructie methoden.

Bekijk hier de verschillende soorten meubels van 100x Rietveld:

De keuze voor de toegepaste materialen en constructies in de maquettes werd gebaseerd op informatie en foto’s gevonden in boeken en de tekeningen in het archief van het Stedelijk Museum Amsterdam. Niet alle ontwerpen werden oorspronkelijk uitgevoerd maar ze waren toch allemaal relevant, omdat het onderwerp van de serie Rietvelds ontwerp activiteit en ontwikkeling van de ideeën was, en niet zijn commerciële productie.

Werkend in zijn vrije tijd, kostte het Hoek twee tot drie jaar om de serie af te maken. Na een tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Rotterdam, gingen de maquettes het hele land door. Ze gingen ook naar de Faculteit Bouwkunde in Delft, waar de collectie werd erkend als een waardevolle toevoeging aan de stoelen collectie van Rietveld. De Faculteit kocht de collectie in 1998. Na de verkoop van zijn maquettes was Hoek nog niet helemaal genezen van zijn stoelen verslaving; hij is al begonnen met het maken van een nieuwe, uitgebreide en gemoderniseerde serie van Rietveld miniaturen.

De informatie over de Rietveld meubels is afkomstig uit onderstaande boeken en een interview met Harry Hoek, op 20 juli 2007.
Drijver, P., Niemeijer, J, How to construct Rietveld furniture, Thoth, Bussum 2001.
Küper, M., Zijl, I. van, Gerrit Th. Rietveld, Het volledige werk 1888-1964, Centraal Museum Utrecht, 1992.
Vöge, P., The Complete Rietveld Furniture, 010 Publishers, Rotterdam 1993.

Tentoonstellingmaker Harry Hoek

Rietveld's Beugelstoelen

TU Delft Library maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten