TU Delft Library


Kratmeubels

Rietveld ontwierp in 1934 een eerste serie Kratmeubels, bestaande uit een fauteuil, een boekenkastje en een tafeltje. Het waren meubels waarvan het uiterlijk voor een belangrijk deel werd bepaald door het voor de verschillende onderdelen toepassen van planken in dezelfde handelsmaat. De keuze voor het toepassen van dergelijke industriële producten werd gemotiveerd door het streven van Rietveld om de productie van meubels efficiënter te maken.

De meubels zijn bijna volledig opgebouwd uit vurenhouten planken met een breedte van ca. 15 cm. Tussen naast elkaar gelegen planken is steeds een brede kier open gelaten, waardoor de steeds terugkerende breedtemaat herkenbaar blijft. Verbindingen zijn gemaakt door de onderdelen koud tegen elkaar te schroeven met messing schroeven, die in het zicht zijn gelaten. Deze houtsoort en  constructie methode werd indertijd gebruikt voor verpakkingskratten, wat de naam van de serie verklaart.

De radicaal eenvoudige kratmeubels werden door sommige tijdgenoten hevig bekritiseerd, vanwege het ontbreken van traditioneel vakmanschap. Rietveld verdedigde zijn ontwerpen door erop te wijzen dat traditioneel vervaardigde meubels om beschadiging te voorkomen in een krat werden getransporteerd. Blijkbaar was het verpakkingsmiddel sterker, en dus beter, dan zijn inhoud.

Na 1935 volgden nog veel meer kratmeubels, onder andere verschillende stoelen, tafels en krukjes. Nadat Rietveld ze enige tijd in eigen beheer had geproduceerd, werden de kratmeubels bij Metz & Co. verkocht onder de noemer ‘weekendmeubelen’. Vanwege het eenvoudige uiterlijk en de relatief lage prijs werden ze het meest geschikt gevonden voor vakantiewoningen.

Bekijk de foto's op Flickr.

TU Delft Library maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten