TU Delft Library


Rietveld beschouwde de zigzag stoel als een variant op de stoel uit één stuk. Zijn eerste schetsontwerpen tonen dan ook een stoel die uit één plaat gebogen is. Dit uitgangspunt werd uiteindelijk het dichtst benaderd door de door Metz & Co. gemaakte zigzag stoelen van gebogen multiplex, ontworpen in 1938.

Het was echter niet eenvoudig om een stoel uit één plaat te vouwen, die sterk genoeg zou zijn. Een vroeger model van de zigzagstoel werd daarom gemaakt door een plaat fiber over een frame van stalen strips te buigen. Bij een volgende variant plaatste Rietveld losse stukken multiplex tussen twee stalen strips. Uiteindelijk bleek het efficienter om de stoel uit vier verschillende stukken hout samen te stellen. De bevestigingsmethode bleef het object van studie; vooral de scherpe hoeken waren moeilijk sterk genoeg te maken.

In eerste instantie probeerde Rietveld het alleen met zwaluwstaart verbindingen, later gebruikte hij bouten en moeren. Het was daarbij nodig een extra driehoekige lat hout in de binnenhoek te plaatsen als versteviging. Met deze constructie methode als uitgangspunt ontwierp Rietveld meerdere variaties van de zigzag stoel.

Bekijk de foto's op Flickr.

TU Delft Library maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten