TU Delft Library


Open Access fonds

Faculteiten of onderzoeksgroepen van de TU Delft zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor de financiering van open cccess publicaties van hun wetenschappers. Is dit voor u geen mogelijkheid dan kan TU Delft Library u helpen door (een gedeelte van) de kosten te verhalen op het Open Access Fonds, dat sinds 2008 bestaat. Momenteel zijn er 355 publicaties op deze manier gefinancierd.

Het fonds is niet beschikbaar voor

 • Tijdschriften waarvan de TU Delft reeds een betaald abonnement heeft.
 • Tijdschriften waar op landelijk niveau overeenkomsten zijn zodat u ook daar zonder kosten open access kunt publiceren.
 • Bij de uitgevers MDPI, PLoS, Copernicus, PeerJ en Frontiers. De APC's zijn hierbij al afgekocht door de TU Delft

Is publiceren bij een uitgever geen optie: in de meeste gevallen kunt u uw finale auteursversie in Delft Repository plaatsen en daarmee uw publicatie delen met de rest van de wereld (the green way to Open Access). Check de policies van uitgevers hiervoor op SHERPA/ROMEO

Voorwaarde deelname

Voor dit fonds geldt 'Wie het eerst komt die het eerst maalt'. Auteurs kunnen een aanvraag indienen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 1. De tegemoetkoming in de kosten geldt alleen voor Open Access tijdschriften, veelal geregistreerd in DOAJ. Aanvragen voor Open Access Fees voor journals waarvoor de Bibliotheek al een licentie heeft en die de optie Open Access bieden worden niet gehonoreerd
 2. De tegemoetkoming in de kosten geldt eveneens voor boeken en hoofdstukken van boeken waarvan de uitgever een Open Access businessmodel heeft
 3. Auteurs worden geacht eerst gebruik te maken van andere fondsen. Dat betekent dat voor NWO- en Horizon2020 projecten de Open Access fees geclaimd moeten worden in het betreffende projectbudget.
 4. De corresponding author moet een aantoonbare relatie hebben met de TU Delft en de betreffende publicatie ook onder de affiliatie van deze universiteit hebben gepubliceerd.
 5. De gesponsorde artikelen moeten worden gepubliceerd met een licentie van CC-BY of CC-BY-NC
 6. Financiering van uw publicatie is alleen mogelijk als de rekening nog voldaan moet worden!
 7. het is verplicht om bij de fonds-beheerders te informeren of uw aanvraag in aanmerking komt voor een bijdrage uit het fonds
 8. De tegemoetkoming in de kosten bedraagt maximaal € 2.500. Eventuele meerkosten zijn voor rekening van de aanvrager. Subsidieaanvragen voor het uitgeven van open access boeken worden individueel beoordeeld en gefinancierd.


 Vermeld in uw aanvraag:

 • Tijdschrift en uitgever
 • Status van de publicatie: submitted/geaccepteerd
 • Titel van de bijdrage
 • Onderzoeksgroep
 • auteur(s)
 • geplande publicatiedatum (indien bekend)

Een aanvraag indienen?

Een aanvraag indienen bij het Open Access Fonds is eenvoudig.

Stuur een e-mail naar Ask Your Library, onze klantenservice, met daarin:

 • de titel van de publicatie
 • de uitgever
 • de naam van de journal
 • de status van de publicatie
 • het vereiste bedrag

Workflow Open Access Fonds

Meer weten over de workflow voor Open Access Fonds aanvragen?

Bekijk het schema (PDF).

Open Access fonds TU Delft jubileum

Dr. Arvind Gangoli Rao, Associate Professor Propulsion & Power van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek deed de 250e aanvraag bij het Open Access Fonds voor het openbaar maken van het boek CleanEra. A collection of research projects for sustainable aviation.

De publicatie, uitgegeven door IOS Press in Amsterdam, bleek de 250e aanvraag voor het Open Access fonds. Hierdoor kreeg Shervan, namens de teamleden, een pluche Oxfam Geit gegeven door Just de Leeuwe, manager van het OA fonds.

Rao heeft een duidelijke mening over Open Access "Societal development is accelerated by open sharing of knowledge, and open access publications facilitate this.”

CleanEra is te verkrijgen bij IOS Press als Open Access-download en als fysiek boek. Uiteraard is het ook te downloaden bij de repository van TU Delft

 foto: Kees Moerman, 

License CC.BY 3.0, CC-BY